Vegetabilske frøoljer
|

Er vegetabilske oljer skadelig for oss og hva har de med CBD å gjøre?

I løpet av det siste århundret har forbruket av frøoljer, også kjent som vegetabilske oljer, skutt i været. Akademia advarer om at moderne mat er altfor høye på disse fettypene, og at overdrevne bruk kan være helseskadelig. Men hvor skadelige er egentlig frøoljer?

«Frøoljer» er en fellesbetegnelse som brukes for å beskrive omega-6-rike vegetabilske oljer ekstrahert gjennom pressing. Soyabønne- og rapsolje refereres også til som frøoljer, selv om de ikke er laget av frø.

Matvareprodusenter foretrekker å bruke frøoljer istedenfor animalske fettstoffer som smør og flesk (talg), da det ikke harskner så fort. Dessuten fullherder produsenten (som regel) frøoljene slik at de ikke harskner på flere år. Konsekvensen er at disse fettsyrene ender opp som ubrukelige for våre celler, og skaper inflammasjon i kroppen.  

Frøoljer er som regel veldig høye på omega-6 fettsyrer. En ubalanse mellom forholdet omega-3 : omega-6 i kroppen (bør være 1:1, eller 1:2) er helseskadelig. 

Så svaret er JA, frøoljer er skadelig. Unntaket er de som er økologisk og kaldpresset, men disse også bør inntas med måte. 

Hvilke frøoljer har vi tilgjengelig?

  • Soyabønneolje:
    • 55% omega-6 linolsyre.
  • Rapsolje:
    • 21% omega-6 linolsyre.
    • Over 90% av amerikansk dyrket raps er genmodifisert.
  • Maisolje:
    • Linolsyre utgjør 34–62% av fettet i maisolje.
  • Bomullsfrøolje:
    • Over 50% linolsyre
    • Brukes ofte i produkter som salatdressinger.
  • Solsikkeolje:
    • Inneholder opptil 70% linolsyre.
    • En av de mest populære oljene brukt til matlaging.

Alle oljene oksiderer og danner skadelige biprodukter ved oppvarming og lagring. Til tross for dette faktum, blir disse oljene brukt daglig i hjemmet, på restauranter, samt i matproduksjon.

Velkommen etter!

Hva har vegetabilske oljer med CBD å gjøre?

Cannabinoider er lipofile forbindelser, som betyr at de er fettløselige. Når vi inntar cannabinoider, enten det er gjennom CBD-olje eller andre former, er tilstedeværelsen av mettet fett viktig for absorpsjonen og utnyttelsen i kroppen. Dette skyldes at langkjedete fettsyrer (mettet fett) spiller en avgjørende rolle i å omsette og transportere cannabinoidene gjennom mage-tarmkanalen, inn i leveren og derfra ut i blodomløpet hvor de tas opp av cellene. Ved å kombinere CBD med sunne fettsyrer kan vi potensielt oppnå bedre opptak og optimal utnyttelse. 

Kort oppsummert; Unngå vegetabilske oljer så godt som mulig, og sørg for et kosthold med innhold av animalsk fett, smør, flesk, fiskeoljer og kokosfett samtidig som du bruker CBD.

Kanskje du vil kjenne at kroppen kvikner til dag for dag, måned for måned, år for år, helt til du føler at din biologiske alder går i revers.

Kilder:

Podcast:

https://podcasts.apple.com/es/podcast/biohacking-girls-din-podcast-for-optimal-helse/id1558343232?i=1000633028645

https://podcasts.apple.com/us/podcast/223-the-truth-about-metabolism-cate-shanahan-m-d/id1246494475?i=1000475069851

Studier:

https://www.nature.com/articles/s41538-019-0061-9

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196963/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492028/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21367944/

https://www.nature.com/articles/s41538-019-0061-9

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21367944/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29789129/

Liknende artikler