Mikrodosering, sopp, psykisk helse, psykedelika, ptsd

Kan psykedelika være løsningen på den globale psykiske helsekrisen?

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en alarmerende økning i psykiske lidelser. Ifølge deres rapport har lidelser knyttet til psykisk helse og rusbruk økt med 13 % de siste ti årene. Det anslås at omtrent 20 % av verdens barn og unge lider av en psykisk lidelse, og hvert år tar nesten én million mennesker sitt eget liv. De økonomiske kostnadene er store, depresjon og angst alene koster verden rundt én billion dollar hvert år. 

Til tross for dette er behandlingstilbudene ofte utilstrekkelige. Mange som lider av depresjon, PTSD, spiseforstyrrelser og andre alvorlige psykiske lidelser, opplever at de ikke får den hjelp de trenger, og dermed ser man i økende grad mot alternative løsninger. 

Hvorfor fungerer ikke tradisjonelle behandlinger alltid?

Den vanligste behandlingsformen for depresjon i dag er antidepressiva som SSRI. Disse medisinene øker nivåene av serotonin i hjernen, noe som skal forbedre humøret og skape velvære. Men mange opplever at det tar flere uker før medikamentenes fulle effekt slår inn, og det kan også komme bivirkninger som kvalme, søvnproblemer eller emosjonell ufølsomhet. For rundt en tredjedel av pasientene har disse medisinene ikke tilstrekkelig effekt. 

Også andre psykiske lidelser har dårlige behandlingsresultater. Spiseforstyrrelser, spesielt anoreksi, har blant den høyeste dødeligheten blant psykiatriske diagnoser, men langtidsbehandlingen er ikke alltid effektiv. PTSD og borderline personlighetsforstyrrelse er også vanskelige å behandle, og det finnes lite medisinsk hjelp som gir merkbare resultater for alle. 

shallow focus photography of prescription bottle with capsules

Dette har ført forskere og klinikere til å se etter nye tilnærminger, og her kommer psykedelika inn i bildet.

Et historisk tilbakeblikk: Psykedelika som medisin

Bruken av psykedeliske stoffer i terapeutisk og åndelig sammenheng er ikke noe nytt under solen. Urfolk i Sør-Amerika har i århundrer brukt ayahuasca og psilocybin-holdige sopper i rituelle og helbredende seremonier. På 1950- og 60-tallet startet vestlige forskere å studere psykedelika som terapeutiske verktøy. Flere studier viste lovende resultater, og en gjennomgang fra den tiden viste at opptil 79 % av pasientene opplevde klinisk forbedring etter bruk av slike stoffer. 

Men på grunn av frykten for misbruk, den politiske motstanden og den kulturelle motreaksjonen på 1960-tallet, ble psykedelika forbudt i store deler av verden. Det stoppet stort sett all klinisk forskning i flere tiår. Med de siste 20 årene har imidlertid feltet fått en kraftig oppsving. Store forskningsinstitusjoner som Imperial College London, Johns Hopkins University og andre har startet oppdiktede sentre for å undersøke psykedelika og deres terapeutiske potensial. Markedet spår at den lovlige industrien av terapeutiske psykedelika kan nå en verdi på over 11 milliarder dollar innen 2029. 

Hvordan psykedelika transformerer psykisk helse

Forskning viser at psykedelika kan ha en betydelig effekt på personer med behandlingsresistent depresjon og andre vanskelige lidelser. En studie fra Massachusetts General Hospital i 2022 viste at 75 % av deltakerne med alvorlig depresjon responderte positivt etter psilocybin-behandling, og 58 % opplevde remisjon etter ett år uten alvorlige bivirkninger. 

I 2023 ble Australia det første landet i verden til å legalisere psilocybin og MDMA for terapeutisk bruk. Leger kan nå forskrive disse stoffene til pasienter med behandlingresistent depresjon og PTSD. Samtidig pågår kliniske studier i flere europeiske land, som undersøker hvordan psykedelika kan bidra i behandling av angst, avhengighet og clusterhodepine. 

Mikrodosering, sopp, Psilocybin

Mikrodosering: Et nytt alternativ

Mens mange kliniske studier bruker full terapeutisk dose, har mikrodosering fått økende oppmerksomhet. Dette innebærer å ta små, sub-perseptuelle mengder av psykedelika, ofte rundt en tiendedel av en vanlig dose for å oppnå fordeler som økt kreativitet, bedre fokus og forbedret humør uten å oppleve hallusinasjoner eller kraftige psykoaktive effekter. 

En rekke studier og brukererfaringer peker på at mikrodosering kan bidra til å redusere angst og depresjon, fremme kreativitet, forbedre mental klarhet og styrke den generelle velværefølelsen. Selv om forskningen fremdeles er i startfasen, viser foreløpige resultater at mikrodosering kan være et trygt og effektivt tillegg til annen behandling. 

Situasjonen i Norge

Per i dag er psykedelika ulovlige i Norge, og bruk av slike stoffer er strengt regulert. Likevel øker interessen blant unge og personer med behandlingsbehov, og flere begynner å utforske mikrodosering på egen hånd. Noen norske terapeuter og forskere ser også på mulighetene, og i 2022 ble det eksempelvis gitt tillatelse til bruk av ketamin i terapiformer.


Kilder:

https://www.universitas.no/mikrodosering/adrian-og-joakim-studerer-og-mikrodoserer/112607

https://p3.no/marie-28-bruker-heller-lsd-enn-antidepressiver/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37844352

https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/2022/02/psilocybin-treatment-for-major-depression-effective-for-up-to-a-year-for-most-patients-study-shows

https://www.forskning.no/narkotika-psykisk-helse/forskere-har-kartlagt-norske-psykedeliske-opplevelser/2282603

https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2023as12ae-Holdninger-til-psykedelika-blant-helsepersonell

Liknende artikler